Rhönrad

Rhönrad Turnen is een unieke turnsport die slechts door enkele verenigingen in Nederland wordt gegeven. Het is daardoor onbekend maar super leuk. Vergelijk het maar met brug/rekstok, vloer en sprong bij het reguliere bekendere toestelturnen maar dan in / over en op een draaiend rad. Spectaculair dus!

Rhönrad turnen Groningen Veendam Hoogezand Winschoten

De trainingen

Tijdens de trainingen leren de turners de drie verschillende subdisciplines; rechtuitrollen, spiralen en sprong.
Bij het rechtuit rollen rolt het rad in een rechte baan op beide hoepels. Op basis van de stand van de turner rolt het rhönrad van links naar rechts voor- of achterwaarts. De turn(st)er kan in het rad staan (centrale elementen) en op het rad zitten, steunen of liggen (decentrale elementen).
Bij het spiralen rolt het rad op slechts één hoepel, waarbij het rad een cirkel beschrijft. Door verschillende technieken kan het rad in grote of kleine spiralen worden gedraaid. Bij een grote spiraal is dit een ruime cirkel – groter dan de omtrek van het rad – en maakt het rad een hoek van minimaal 60 graden met de grond. Bij een kleine spiraal is deze cirkel kleiner dan de omtrek van het rad en ligt het rad veel vlakker.
De jongste subdiscipline binnen het rhönradturnen is sprong, waarbij een rollend rhönrad als springtoestel wordt gebruikt. Hierbij zet de turn(st)er eerst het rad in beweging, maakt vervolgens een aanloop en zweeft aan tot steun, spreidzit of stand op het rad. Tenslotte volgt de afsprong met bijvoorbeeld een overslag of een salto.

kleding

 

Tijdens de trainingen is het zeer gewenst dat er een turnpakje (j/m) gedragen wordt. Voor de wedstrijden hebben alle turners hetzelfde wedstrijdpakje. De kosten van het pakje zijn voor eigen rekening.
Het trainingspak is gesponsord door Koen Meijer en deze is te leen via het bestuur. Op de foto hieronder links het trainingspakje gedragen door assistent trainster Lotte. Trainer Maxim zit rechts.

SV Clias Veendam Wildervank Meeden

Links assistent trainster Lotte en rechts trainer Maxim. Beide ervaren oud Rhönradturners.

proefles

 

Wilt u voor uw kind ene proefles aanvragen? Vul dan onderstaand formulier volledig in en wij nemen contact met u op.

Opgave proeflessen Rhönrad Turnen SV Clias
8 + 4 =

Home

Contact

Colofoon

Privacy

© 2020 SV Clias