Selectie Turnen

Bij SV Clias hebben we 2 verschillende Selectiegroepen Turnen Dames. De B en A Selectie. Het verschil zit hem in de niveaus en de trainingsintensiteit. Voor beide groepen kunnen meiden uit de recreatieve groepen geselecteerd worden.

B-selectie

Middenbouw niveau 6 en 7, Bovenbouw supplement H

Turnsters van de B-selectie trainen 2 keer per week in totaal 4,5 uur per week. Zij werken toe naar de provinciale wedstrijden op het laagste niveau van de KNGU. In Groningen is dit wedstrijdgroep 1.  Lid worden van deze groep kan uitsluitend op uitnodiging van de trainsters. Heeft een meisje talent om mee te doen aan de wedstrijden op dit niveau dan kan ze door de trainsters van de Recreatieve groep aangedragen worden om door te stromen naar de B-selectie. Zij zal dan eerst een kwartaal (meestal april, mei en juni) op proef meetrainen en daarna bepaald de trainster van de B-selectie of ze kan blijven.
Turnsters van de B-selectie kunnen ook doorstromen naar de A-selectie. Bijvoorbeeld wanneer een turnsters middenbouw niveau 6 of 7 het dusdanig goed doet en de trainsters denken dat zij haar volgende wedstrijdseizoenen beter kan vervolgen bij de A-selectie in een hoger niveau. Turnsters uit de bovenbouw die eerste, tweede of derde worden tijdens de provinciale kampioenschappen zijn verplicht om het volgende seizoen een niveau hoger uit te komen. Wanneer een supplement G turnster tijdens de kampioenschappen op het podium terecht komt zal zij het volgende seizoen naar supplement F moeten promoveren en dat betekend bij SV Clias dat zij dan automatisch naar de A-selectie zal doorstromen.
Andersom is ook mogelijk. Turnsters die om welke reden dan ook het niveau van de A-selectie niet aan kunnen, kunnen na goed overleg een stapje terug doen naar de B-selectie. Zij kan dan later net als de andere meiden weer doorstromen naar de A-selectie.
Onderbouw turnsters met verwacht talent voor de A-selectie zullen eerst meetrainen met de B-selectie de zogenaamde Pre-selectie. Middels het Kleuren Turnen systeem worden haar prestaties bijgehouden. In het jaar waarin ze 9 zal worden gaat ze meedoen met de oefenstof van de middenbouw. Mocht niveau 6 voor haar te weinig uitdaging bieden en kan ze niveau 5 aan zal ze de overstap eerst op proef maken naar de A-selectie.

A-selectie

Middenbouw niveau 3 tot en met 5, Bovenbouw supplementen D tot en met F

Turnsters van de A-selectie trainen 3 of 2 keer per week in totaal 9 of 6 uur per week. Zij werken toe naar de districts en provinciale wedstrijden op het hoogste niveau van de KNGU. In Groningen is dit wedstrijdgroep 2 en het district Noord.  Lid worden van deze groep kan uitsluitend op uitnodiging van de trainsters, meestal vanuit de B of pré-selectie.

Colofoon