Turnen

Binnen onze vereniging hebben we meerdere turngroepen vanaf de basisschoolleeftijd tot en met jong volwassenen.
Voor het seizoen 2022 – 2023 zitten alle turngroepen vol en is er geen plek voor nieuwe leden.

turnen bij sv clias

Turnen is een populaire sport en veel kinderen dromen van een turncarrière. Het liefste natuurlijk eentje zoals de tweeling Lieke en Sanne Wevers of Epke Zonderland. Daarom bieden wij op verschillende niveaus turnen aan. Van Basis Turnen tot en met de Turnselectie. Zomaar in één van deze groepen starten is vanwege veiligheidsredenen niet mogelijk, tenzij uw kind al ervaring heeft opgedaan bij een andere turnvereniging. Wedstrijdturnen is namelijk een selectie sport. Kinderen die graag willen gaan turnen kunnen bij ons instromen in de Basis Turngroep vanaf hun 6de verjaardag.

basis turnen

Tijdens de les Basis Turnen wordt er elke week één van de toestellen opgebouwd in combinatie met verschillende basisvormen die voor dit toestel nodig zijn. Er wordt gewerkt aan de juisten technieken en houdingen om de verschillende elementen op de juiste manier aan te leren.
In deze les zitten kinderen vanaf 6 jaar tot en met ongeveer 10 jaar.

Iedere les begint met een warming up, rekken en strekken. Daarna komen de toestellen aan de beurt.
De trainster begeleid en beoordeeld de kinderen en houdt hierbij rekening met de veiligheid.
Wanneer uw kind toe is aan de volgende groep dan zal de trainster dit met u en uw kind bespreken of u ontvangt hierover een email.

De basis turngroep heeft 1 keer per week les.
Tijdens de schoolvakanties en officiële feestdagen worden er geen lessen gegeven.

Wij verwachten dat er per les minimaal van 2 kinderen een ouder helpt met opbouwen van de benodigde turntoestellen.

Recreatief turnen

Beschikt uw kind over voldoende basis en is hij/zij toe aan meer uitdaging dan kan ze vanuit Basis Turnen doorstromen naar Recreatief Turnen. In deze groep zitten jongens en meiden vanaf ongeveer 9 jaar. Tijdens de lessen leren ze losse turnelementen op en aan alle turntoestellen. Zoals een koprol, radslag of handstand op de balk. Salto’s en overslagen bij het onderdeel sprong. Ophurken en doorspringen naar de hoge legger van de brug. Ook de specifieke herentoestellen kunnen voorbij komen tijdens de lessen. De kinderen worden steeds verder uitgedaagd. Deze groep doet niet mee met officiële KNGU wedstrijden. Meedoen aan eventuele onderlinge wedstrijden en demonstraties georganiseerd door de vereniging behoort wel tot de mogelijkheden. De trainsters zal dit op tijd met de leden bespreken.

Recreatief Turnen heeft 1 keer per week 1,5 uur les.
Tijdens de schoolvakanties en officiële feestdagen wordt er niet getraind.

Deze groep zit VOL

Recreatieve Wedstrijdgroep

Meiden die mee willen en kunnen doen aan wedstrijden op recreatief niveau (KNGU middenbouw niveau 6 en 7 en bovenbouw supplementen G en H) kunnen vanuit de andere groepen doorstromen naar deze wedstrijdgroep. Deze doorstroming is op aangeven en in overleg met de trainster.
In plaats van losse elementen op en aan de turntoestellen leren ze deze samen te voegen tot een aaneengesloten oefening om deze vervolgens tijdens de wedstrijden te tonen aan de jury.
Daarnaast turnen de talentvolle jongere meiden in deze groep.

Vanuit de recreatieve wedstrijdgroep is het mogelijk om door te stromen naar de selectie. Afhankelijk van de resultaten tijdens de wedstrijden op het hoogste recreatieve niveau (middenbouw niveau 6 en bovenbouw supplement G) en de inzet tijdens de trainingen kunnen de trainers in onderling overleg besluiten om een turnster uit te nodigen voor een proefperiode bij de selectie.

Tijdens de trainingen wordt er meer verwacht van de turnsters. Ze trainen zelfstandiger en zijn serieus gericht op de wedstrijden aan het trainen. Naast deze trainingen in de Wildervanckhal wordt er ook gedurende het seizoen een enkele keer getraind in een turnhal voor extra ervaring en om te ervaren hoe het is om op een vierkante vloer te turnen.

Tijdens de wedstrijden dragen alle turnsters het mouwloze door KV Leotards ontworpen wedstrijdpakje eventueel met een effen zwart kort turnbroekje zonder versieringen. Daarnaast zijn zwarte enkelsokjes zonder naam en een zwarte legging verplicht. De kosten van dit pakje (en broekje), legging en enkelsokjes zijn voor rekening van de turnster (of haar ouders). SV Clias zorgt dat de turnsters een clubtrainingsjack ontvangen om tijdens de wedstrijd te dragen.

De recreatieve wedstrijdgroep traint 2 keer per week 2 uur, in totaal 4 uur. Tijdens de schoolvakanties en officiële feestdagen wordt er niet getraind. Eventuele speciale trainingen uitgezonderd.

Voor deze groep worden turnsters geselecteerd vanuit de recreatieve groep op aangeven van de trainsters. Indien een turnster van een andere club over wil stappen naar SV Clias en wedstrijdervaring heeft in niveau 6 of 7 of supplement G of H kan zij in overleg gelijk instromen bij onze Recreatieve Wedstrijdgroep.

Turnselectie

Turnsters die mee willen en kunnen doen aan KNGU wedstrijden in de Middenbouw niveau 3, 4 of 5 en Bovenbouw turnsters in de supplementen D, E en F zijn geselecteerd voor onze selectie.  Samen met de trainsters maken zijn hun eigen oefeningen met verplichte en vrije keuze elementen horende bij het niveau waarin ze uitkomen. Er wordt hard en zelfstandig getraind. Turnsters uit de recreatieve wedstrijdgroep of de onderbouwgroep kunnen geselecteerd worden voor de selectie. Turnsters die vanuit een andere vereniging door bijvoorbeeld een verhuizing lid willen worden kunnen, wanneer er plek is, instromen mits zij wedstrijdervaring hebben in één van de niveaus welke wij hebben in de selectie.

De trainingen vinden plaats in de Wildervanckhal. Daarnaast gaat de selectie ieder seizoen op trainingskamp en enkele keren naar een turnhal om de wedstrijdoefeningen op de vierkante vloer te kunnen trainen. Dit omdat wij zelf niet over een vierkante vloer beschikken.

Selectieturnsters turnen hun wedstrijden in het door KV Leotards ontworpen lange mouw wedstrijdpakje met daaroverheen eventueel het bijpassende effen zwarte broekje. Daarnaast dragen zij tijdens wedstrijden een zwarte lange legging en zwarte enkelsokjes zonder naam. De kosten hiervan zijn voor rekening van de turnster (of haar ouders) SV Clias zorgt voor het verenigingstrainingsjack welke zij lenen.

De selectie traint 2 à 3 keer per week 3 uur, in totaal 6 of 9 uur. Tijdens de schoolvakanties wordt er altijd door getraind met uitzondering van de zomervakantie en officiële feestdagen.

Voor de selectie worden turnsters geselecteerd vanuit de onderbouw- en/of recreatieve wedstrijdgroep. Indien een turnster van een andere club over wil stappen naar SV Clias en wedstrijdervaring heeft in niveau 5 of hoger of supplement F of hoger kan zij in overleg gelijk instromen bij onze selectie, mits er plaats is.

Home

Contact

Colofoon

Privacy

© 2020 SV Clias